Kunskapsluckor och tidsbrist hindrar arbete mot antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens är ett stort problem där alla delar av samhället måste hjälpas åt. I flera länder pågår det arbete för att förbättra farmaceuternas och apotekens möjlighet att arbeta för minskad antibiotikaresistens. Farmaceuter utan Gränser (Fug) stödjer ett projekt om förstärkning av farmaceutiska tjänster i kampen mot antibiotikaresistens i Costa Rica. Projektet leds av Colegio de Farmacéuticos de Costa Rica (Colfar). 

  • För att förbättra arbetet måste vi veta hur arbetet går till idag. Därför har en av de viktigaste aktiviteterna i projektet varit att genomföra en sådan kartläggning, säger Elki Sollenbring, ansvarig för projektet från FuG:s styrelse.

Med FuGs stöd utarbetade Colfar i år en enkät som användes av Colfar i syfte att undersöka kunskaper, attityder och praxis om ansvarsfull användning av antibiotika inom apotekstjänsterna i Costa Rica.

171 medarbetare från fyra olika typer av apotek i sju provinser svarade på enkäten. 

  • Utfirån den här enkäten kan vi se var kunskapluckorna finns – på apoteken men även hos invånarna i Costa Rica. Nu har vi ett bra underlag för att tillsammans med vår lokala samarbetspartner Colfar ta fram aktiviteter för att förbättra apotekens service och tjänster på området, säger Ulf Rydell, Apotekare och Projektgruppens ämnesexpert) 

För mer information om projektet och enkäten kontakta Elki Sollenbring (elki.sollenbring@gmail.com) eller Ulf Rydell (ulf.lilian@gmail.com)

Nedan några av resultaten från enkätundersökningen. 

  • De mest förskrivna antibiotikagrupperna är betalaktamer (19 %), makrolider (17 %), kinoloner (15 %) och TMP-SMX (13 %)
  • Relationen mellan förskrivare och apotek upplevs som god. De flesta frågor som rör förskrivningen gäller doseringen. Kontakterna sker huvudsakligen via telefon eller fysiskt möte.
  • En majoritet av de yrkesverksamma på apoteken har aldrig, på grund av tidsbrist, övervägt att genomföra något program eller att ta fram någon plan för rationell användning av antibiotika (se cirkeldiagrammet nedan).
  • 46 % deltar i program för att optimera användningen av antibiotika (PROA), föreläsningar och/eller informationsbulletiner.
  • Farmaceutisk tjänst för rationell användning av antibiotika på apotek anses i huvudsak handla om att säkerställa tillgänglighet, korrekt antibiotikautdelning och korrekt hantering av recept på apoteket. 
  • Utmaningar i relation till antimikrobiell resistens som upplevs är att förbättra användarnas kunskaper, att inte självmedicinera, att antibiotika ska ordineras av läkare och vikten av att inte dela antibiotika med andra.
  • På universitets- och fortbildningsnivå anses att det bör det göras mycket för att komplettera vissa ämnen, där farmaceuter/apotekspersonal kan användas för att uppnå förbättringar i patientvård och på arbetsplatsen.
  • Det observerades att de flesta apoteksmedarbetare saknar information och kunskap om användning och funktion av Noti-Facedra (Rapporterings system for läkemedelsbiverkningar). Man måste bli medveten om vikten av att rapportera biverkningar, inte bara av antibiotika utan på en allmän nivå, för att kunna ge patienten korrekt hantering och uppföljning av dessa symtom.
Procentuell fördelning av farmaceuter enligt kategorin av antibiotika som ofta expedieras. Obs! att procentsatserna inte visar vad som förskrivs även om storleksordningen i huvudsak är densamma.
Fördelning av farmaceuter enligt deras skäl för att inte överväga ett program eller plan för att driva rationell antibiotikaanvändning (Pharmaceutical regents är apotekets ansvarige farmaceut).