Farmaceuter utan Gränser (FuG) söker volontärer!

I samarbete med Svenska Röda Korset (SRK) kommer vi att starta ett projekt där vi bistår papperslösa fysiskt vid uthämtning av recept på apotek. SRKs vårdförmedling vid Mariatorget i Stockholm har identifierat detta som ett av de hinder som möter papperslösa i sina vårdkontakter. Idag ersätter regionen läkemedelskostnaden för läkemedel inom förmånen och egenavgiften är 50 kronor per receptuttag. De vanligaste hindret papperslösa möter är att receptet är felaktigt skrivet men även att det ibland brister i kunskap hos apoteksfarmaceuten i hur regelverket ska tillämpas eller i erfarenhet hur man smidigast kommunicerar och löser ev problem. 

Vi söker nu dig, apotekare eller receptarie, med erfarenhet och gedigen kunskap i regelverket och som kan följa med en papperslös patient till apoteket och där bistå med din kunskap om problem uppstår samt även stödja i hur läkemedlet/läkemedlen ska användas. En kort sammanfattning av uppdraget;

  • Projektet kommer att genomföras i Stockholm
  • Planerad start maj/juni
  • Omfattningen innebär ett 10-tal patienter totalt fördelat på upp till 1 år
  • Tillgänglighet även under delar av sommarmånaderna önskvärt
  • Informationsmöte FuG-SRK med genomgång av det praktiska genomförandet planeras innan projektet startas
  • Utbildning i ffa användning av tolk ingår. Kunskap i ryska eller mongoliska är ett plus!
  • Ingen ersättning förutom resekostnader ingår

Vi hoppas detta når dig som vill använda dina kunskaper i att hjälpa denna sårbara grupp att utan problem få tillgång till viktig behandling. Du kan göra stor skillnad för dessa utsatta människor!

Skicka ett mejl med dina referenser och kontaktuppgifter till info@fug.se senast 30april2023.