Projektresa Uganda och Rwanda

Cross Border Projektets andra besöksresa till Kigali, Rwanda och Lyantonde, Uganda

Lina Jonsson berättar om projektresan till Uganda och Rwanda inom ramen för Cross Border-projektet. Cross Border projektet är samarbete mellan Fug Sverige/Finland och KWETU samt organisationerna ANSP+ i Kigali, Rwanda och OCE i Lyantonde, Uganda. Projektets Key Population (KPs) är sexarbetare i tre granndistrikt mellan Uganda och Rwanda som har smittats eller riskerar att smittas av HIV. 

Resan startade fredagen den 6 januari med destination Kigali, Rwanda. Flyget som skulle ta oss till Bryssel försenades på grund av snön vilket resulterade i en löprunda för hinna med flyget mot flyget mot Kigali. För övrigt så gick resan bra. Väl i Kigali möttes vi av Jeanmarie från organisationen ANSP+ som hälsade oss välkomna till Rwanda. 

Följande dag bestod av förberedelser inför de kommande dagarnas workshops. presentationer Praktiska detaljer förbereds och justerades. Det fanns även utrymme för en promenad i området kring hotellet. Det var svårt att inte fascineras över hur rent och städat Kigali är men också att det endast erbjuds papperspåsar för att bära hem matvaror då plastpåsar är förbjudet. Dagen avslutades på Jeanmaries familjs balkong med utsikt över Kigali.

Innan avfärd mot Uganda den 8 januari så fick gott Rwandiskt kaffe inleda resdagen. Den ojämna terrängen fram till gränsen förklarar varför Rwanda kallas för ”landet med tusen kullar”. Redo att visa alla medhavda vaccinationsbevis för Covid och gula febern vandrade vi över gränsen och in i Uganda. Där möttes vi av Achilles från OCE och ett par KPs som vi träffat under det tidigare besöket. På vägen mot Lyantonde blev det även ett stopp för ugandisk lunch i närheten av landets näst största stad Mbarara.

Måndagen den 9 januari var det dags för den första workshopen. Utöver sina medarbetare så hade OCE bjudit in representanter från distrikten där projektet pågår. Andra inbjudna var en barnmorska och ett par KPs. Under workshopen så presenterades metoden för att systematisera peer work och inkludera psykosocialt stöd. Workshopen bestod av flera övningar samt diskussionsuppgifter för att främja förståelsen och interkulturell dynamik Ett möte som hade varit omöjligt att genomföra digitalt. under tisdagen den 10 januari fortsatte workshoppen. Den presenterade metoden repeterades, diskuterades och flera av projektets delmål gicks igenom och det resulterade i en utökad förståelse för alla om vad som gjorts och vad som behöver göras framöver. 

Onsdagen den 11 januari gick färden tillbaka till Kigali, Rwanda. Skillnaden mellan de två länderna var påtaglig, bananplantage sinade när man närmar sig gränsen till Rwanda och byts ut mot kullar och teodlingar.

Torsdagen den 12 januari började med workshop på ANSP+s kontor. Till trots att samma material presenterades som i Lyantonde, Uganda så skilde sig diskussionerna här och andra perspektiv diskuterades. ANSP+ hade bjudit in en sjuksköterska, representanter från KPs, och deras egna volontärer. Följande dag så fortsatte workshoppen och metoden diskuterades utifrån olika vinklar och exempel samt om den kan tillföra något till organisationens befintliga sätt att arbeta med peer work. Under de sista dagarna summerades resan, upplägg för hur arbetet ska sammanfattas och redovisas diskuterade. Det fanns även utrymme för en liten utflykt utanför Kigali samt ett besök på en lokal marknad. 

Min resa slutade söndagen den 15 januari för att åka tillbaka till arbete i Göteborg medan Myra stannade ett par dagar till för att skriva en rapport över vistelsen.