Uppdatering från Lyantonde

Projektresan till Uganda fortsätter. Här kommer nästa rapport – som blev lite försenad på grund av utmaningar med internettillgången. Lina Jonsson från FuG skriver om hur en dag på en projektresa kan se ut. Följ även resan på Instagram (@pharmacistwithoutborders_swe) där Lina rapporterar löpande om vad som händer.

Dagen började med att Fug/Kwetu delegationen välkomnades på OCEs kontor i Lyantonde, strax därefter anlände också ANSP+. OCE inledde med en genomgång av deras organisation, historia, bakgrund och uppbyggnad. Det utdelades presenter mellan delegationerna i form av t-shirts och Fug/Kwetu delegationen överlämnade en bricka med Stockholms motiv, usb-minnen samt svenska medhavda godsaker som uppskattades. Gruppen fotograferades också utanför kontoret för att föreviga ögonblicket.

Image from iOS (2)Image from iOS (3)Image from iOS (4)

Gruppen kördes till en konferenslokal där representanter från både områdets Community Health service och från Key populations (kp) mentorer var på plats. OCE och ANSP+ presenterade var och en vad de gjort med hänvisning till Cross Border Projektets olika delmål, som följdes av diskussioner om vad som fortfarande behöver göras. Birgit som också är projektledare presenterade resultaten från de questionnaires som Cross Border projektet genomfört i både Uganda och Rwanda bland kp och personal på hälsocentraler.

Image from iOS

Efter lunch så begav sig delar av Fug/Kwetu delegationen till Masaka Diocesan Medical services. Delegationen fick en rundvisning på anläggningen och en genomgång om hur läkemedel distribueras till sjukhus och Health centers i området. Syftet med studiebesöket var att identifiera eventuella problem i samband med distribueringen av läkemedel till hälsocentraler där kp hämtar sina HIV mediciner då det i förstudierna funnits indikationer på att det ibland finns störningar.

Trötta och med huvuden fulla av information så ser alla fram emot de övriga dagarna med fler studiebesök och uppföljning av projektet.

Lyantonde 4-19-2022, Lina Jonsson