Månskenstestning av Hiv i Rwanda

FuG:s nya partner ANSP+ i Kigali, Rwanda arbetar aktivt med att bekämpa Hiv i landet. Nyligen arrangerades en kvällsaktivitet; Månskenstestning av Hiv.

– Månskenstestning är en av de aktiviteter vi bedriver inom ANSP+, berättar Jean Marie Vianney Nizeyimana, som ansvarar för aktiviteten.

Denna gång arrangerades testning på tre ”hotspots” inom Kigali stadsdistrikt (City district). 628 personer testades och man hittade 9 nya Hiv-fall.
– Vi säger ”nya” berättar Jean Marie eftersom personer som redan visste om att de var Hiv-positva inte testades. Dessa går istället till hälsocentraler som de remitteras till för att kontrollera sina CD4 nivåer.

Attityder

– Vi riktar oss till nyckelpopulationer (KP = Key Poulations) (riskgrupper) och en del av de som kom hade inte tålamod att köa för att bli testade. De vill helst bli testade direkt, vilket inte alltid kunde ordnas, berättar Jean Marie. De har av olika anledningar bråttom då de är på jakt efter kunder, t ex kvinnliga sexarbetare som är verksamma på kvällar och nätter, men även ungdomar som är på väg ut att roa sig. Många i ”key populations” är självstigmatiserade, säger Jean Marie. Det bekräftades när timmarna gick och det blev senare på natten, då ökade antalet personer som ville bli testade. Några av de som kom ville inte bli fotograferade. Därför har vi valt att publicera bilder där man inte kan känna igen personer.

 

DSC_0086Varför månskenstestning

– Vi gör dessa månskenstester på grund av självstigmatiseringen eftersom många av dessa inte vill bli igenkända, säger Jean Marie. Det innebär att vi når många fler personer.

Sjuksköterskor på hälsocentralerna som ansvarar för Hiv-testning dagtid bekräftar detta då deras erfarenhet är att det i normala fall under en dag kanske kommer bara 5 – 10 personer för att testa sig. Månskenstestning sker i samverkan med lokala myndigheter, både förberedelser och genomförande. Myndigheten övervakar också genomförandet av aktiviteten.

 

Två dagars workshop

Månskenstestningen föregicks av en två dagars workshop med 39 utbildare från 30 olika föreningar för ”key populations” inklusive drog-missbrukare. Programmet handlade om Hiv-prevention, tillgång till hälsovård, kopplingen mellan Hiv och drogmissbruk, rollen för utbildare etc. Dessa aktiviteter finansierades av UNAIDS, Rwanda och implementerades i samverkan med ANSP+, UNAIDS, Rwanda Biomedicinska centrum, Hälsovårdsministeriet, lokala myndigheter och sjuksköterskor från hälsocentralerna i de tre distrikten.

 

DSC_0061 Copy


ANSP+ är FuGs nya partner

ANSP+* är FuG:s nya partner i Kigali Rwanda. Läs mer om deras organisation på ansp.org.rw.

Tillsammans med denna organisation och en organisation i Uganda (OCE) startar vi inom kort ett nytt projekt inom Hiv Aids i Kigali. Projektledare kommer att vara Anniina Pertovaara från den finska FuG organisationen; Rajaton Farmasia. Mer information om vårt nya projekt kommer inom kort.

 

 

*Association Nationale de Soutien aux Personnes vivant avec le VIH/SIDA (Nationell organisation för att stödja personer som lever med HIV/aids ”på franska”)