Follow the Trucks

Våra lokala samarbetspartners i Rwanda ANSP+ (Association Nationale de Soutien aux Personnes vivant avec le VIH/SIDA) och i Uganda OCE (Organization for Community Empowerment) identifierade under förstudiearbetet att den gemensamma nämnaren för spridning av HIV hos de båda länderna är lastbilschaufförerna och de prostituerade både män och kvinnor de träffar.

Så vi ”följer lastbilarna” på den östafrikanska huvudvägen mellan Kigali, huvudstad i Rwanda och Lyantonde-distriktet, och söker upp både chaufförerna och sexarbetare för att ge dem information om förebyggande av HIV-spridning & mänskliga rättigheter samt stöd att kunna komma ur fattigdom och stigmatisering. I projektet ingår också att nationella & lokala myndigheter säkerställer ett gott bemötande för alla på hälsocentralerna. Aktiviteterna startade 1 augusti 2018 i Rwanda och Uganda. FuG driver projektet tillsammans med en annan svensk NGO, KWETU Connectors , som sedan 2012 arbetat med ANSP+ i Rwanda. KWETU´s syfte är att stödja utveckling av socialt och ekonomiskt hållbara organisationer i Rwanda och Uganda, så att de mest utsatta/de som har drabbats av HIV får god hälsa, egna inkomster och social tillhörighet i samhället.

Planen är att genomföra en resultatuppföljning redan i april 2019 och då också gemensamt skriva en ny projektplan med ytterligare 4 städer på genomfartsvägen involverade.

Eva Solly, styrelsemedlem i FuG, har det övergripande samordningsansvaret mellan FuG och KWETU.

 

Rapportering från projektet:

TRAINING OF PEER EDUCATORS OF KEY POPULATIONS

 

FuG KWETU ANSP